Göran Cumzelius

Jag är förstelärare i Idrott och hälsa. Kom till Tibble 1995 efter att ha jobbat 2 år på Höglundaskolan i Sundsvall och 15 år på Ekhammarskola i Upplands-Bro. Startade tillsammans med kolleger IHL programmet 2002 och har sedan dess utvecklat det till att bli ett av skolan populäraste program. Jag är också ansvarig för att Tibble gymnasium idag kan erbjuda en mängd olika idrottsalternativ för de som vill satsa på sin idrott parallellt med sina akademiska studier. Sedan ett par år tillbaka har vi Nationell Idrottsutbildning - NIU i fotboll och basket samt en lokal variant som vi kallar Idrottsalternativet i fotboll, basket, friidrott, ishockey och innebandy.

Jag trivs fortfarande som idrottslärare trots att det idag är 36 år sedan jag lämnade Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm, där jag gick mellan 1976-78. Under studieåren var jag kurskamrat med två av skolans andra idrottslärare, Marianne Beckman och Malou Sucksdorff. Att se elever utvecklas, växa och ta eget ansvar för sitt välbefinnande är en av de största drivkrafterna som gör att man trivs med sitt jobb. Att man helt enkelt känner att man gör skillnad.

Lediga stunder ägnas oftast åt olika former av idrott eller friluftsaktiviteter i alla dess former. Eftersom familjen har en stuga i Åre ägnas mycket tid åt skidåkning. Längdåkning, turåkning eller utförsåkning känns lika angeläget. Resor till Kanada och Japan med puderåkning på schemat hör till höjdpunkterna hittills.

Ett annat paradis för mig är Gotland. Jag har tillbringat någon tid av sommaren på ön sedan jag klev ur vaggan eftersom en del av min släkt kommer från Vänge på Gotland, där min morfar var bysmed. De senaste somrarna har förlagts till När på sydöstra delen av ön, där golfbanan är en av anledningarna, en annan är havet, lukterna och inte att förglömma ”gutarna”. Drömmen är att en vacker dag kliva in i det färdigställda stenhuset med havet i horisonten. Att snickra och skapa något med händerna är också ett stort intresse som har lett till huset i Åre och ett totalrenoverat radhus i Ellagård. 

Trots födsel i Falun i Dalarna och mina första sex år i Hagfors i Värmland är jag AIK:are och ett fan av Arsenal.