Åtgärder och riktlinjer med anledning av corona

Tibble utgår i denna information från FHMs rekommendationer, samt Skolverkets beslut om att gymnasieskolorna i huvudsak skall vara öppna.

Gemensamma utrymmen

• filsystem för gående i centralkorridoren enligt högerregeln
  • färdriktning för trappor
  • utglesning av soffor och stolar på gemensamma ytor
  • klassrummen skall lämnas öppna för att eleverna skall kunna invänta lektionsstart
  • de flesta av skolans dörrar kommer att vara olåsta
  • varje klassrum utrustas med tre fönsterhandtag och salarna skall vädras mellan varje lektion
  • extra städning och påfyllning av tvål och handsprit är beställt
  • klassrummen har rengöringsmedel och papper för avtorkning
  • biblioteket glesar ut antalet arbetsplatser
  • inga helklasser skickas till biblioteket samtidigt utan delas upp i mindre grupper
  • rengöringsmedel och papper finns för avtorkning av touch-screen i biblioteket och kopieringsrum

Fjärr- och distansundervisning

• skolstart på fredagar är anpassad för minskad trängsel i kollektivtrafiken, samordnat med Åva
  • när åk 1 får sina datorer, efter introduktion på skolan, kommer de att ha distansundervisning en dag per vecka
  • åk 2 och 3 kommer att ha en dag i veckan med fjärrundervisning från och med v 35

Matsalen

• avspärrningsband finns uppställda för matsalskön
  • glesare mellan sittplatserna i matsalen och platser även i föreläsningssalen (50 st)
  • Sodexo kommer att säkerställa att uppläggningsbesticken byts ut ofta
  • alla elever måste sprita händerna innan de får tillträde till matsalen
  • extra städning är beställt för matsal, föreläsningssal och utanför matsalen/Marys Café

I klassrummet

• möbleringen skall vara fast och med distansering
  • varje klassrum är utrustat med ytdesinfektion och handdesinfektion, att använda under varje ny lektion
  • katedern skall vara minst två meter från närmaste elevarbetsplats
  • katedern skall vara omgärdad av en visuell markering som visar på korrekt avstånd
  • elever lämnar salen med hänsyn till social distansering
  • elever följer lärarens anvisningar gällande personlig handledning och frågor
  • Vid grupparbeten eller arbetsmoment som så tillåter kan läraren med fördel låta eleverna vistas utomhus
  • rasterna mellan lektionerna blir längre

Att tänka på som elev och förälder

Under den fortsatt rådande pandemin informerar vi om följande:

• Vid förkylningssymtom - stanna hemma. Ta covid-19-test om symtomen kvarstår efter 24 timmar.
  • Vid ett positivt covid-19-test - stanna hemma i sju dagar tills symtomen upphör. Efter att du är symtomfri, stanna hemma ytterligare minst 48 timmar.
  • Om du har covid-19 utan symtom ska du vara hemma i sju dagar.
  • Vid ett negativt covid-19-test är du välkommen till skolan om du för övrigt är frisk.
  • Är någon i familjen sjuk i covid-19, stanna hemma i sju dagar.
  • Elever på skolan: meddela till skolsköterska via mentor om du har covid-19, allt enligt gällande smittskyddsregler.
  • Var noga med att tvätta och sprita händer, hålla avstånd och stanna hemma om du är sjuk!

Vi vill göra er uppmärksamma på att följa ovan angivna råd, då spridningen i samhället har ökat den senaste tiden.

Till er föräldrar:

• Hjälp till att begränsa era ungdomars sociala kontakter, d.v.s.undvik stora fester eller andra sammankomster som kan sprida smitta.
  • Om ni har varit utomlands, särskilt i områden där man ser en ökad smitta, var extra uppmärksam på symtom och följ rekommendationerna enligt ovan.