Maria Waern

Maria Wærn är lärare i matematik – ett ämne som hon alltid tyckt om. Att se elever upptäcka de matematiska sambanden och bli allt mer engagerade i sitt lärande ger henne både kickar och en känsla av eufori. Maria har en stor fascination för dagens teknik som gör det möjligt att visualisera många delar av matematiken som inte var möjlig för 25 år sedan.

 

HUR ÄR DU SOM LÄRARE?

Mycket engagerad och krävande, men förhoppningsvis även inspirerande. Det är glädjande att höra gamla elever säga att vi hade så roligt på mattelektionerna. Idag är jag mycket bättre på att lyssna på mina elevers resonemang och att leda diskussioner än för 30 år sedan.

 

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

Att få eleverna att tänka självständigt! Att kunna påverka hur de förhåller sig till matematiken och sitt eget lärande. Att jobba med ungdomar är roligt, givande, spännande och ibland mycket utmanande.

 

VAR HITTAR DU INSPIRATION TILL DINA LEKTIONER?

Från elever och kollegor. Jag deltar även i svenska och internationella matematikkonferenser vilket ger många nya idéer. Mina senaste studier i matematikämnets didaktik vid Stockholms universitet har gett mig många nya funderingar kring olika aspekter av undervisningen.

 

VILKEN ÄR DEN STÖRSTA UTMANINGEN SOM LÄRARE IDAG?

Eleverna som kommer till gymnasiet har mycket olika förkunskaper. Det tar lång tid innan de kan se resultatet av sina ansträngningar. Elever vet inte alltid om vilken enorm kapacitet de har. Det är mycket imponerande att ibland få följa elever som till en början ligger efter, men som genom hårt arbete lyckas komma ikapp sina klasskamrater.

 

VEM ÄR DU UTANFÖR SKOLAN?

Jag läser mycket böcker, lyssnar på musik, promenerar och älskar att göra kulinariska experiment i köket.

 

BERÄTTA NÅGOT OVÄNTAT OM DIG SJÄLV!

Jag kan fortfarande lite kiswahili efter att ha bott och arbetat i Tanzania för 20 år sedan.

 

NÅGRA SNABBA MED MARIA

När jag var liten ville jag bli... Krögare och ha en egen restaurang.

Om tio år kommer jag... Att forska inom matematikämnets didaktik.

Jag äter helst... Fisk! Gärna ungsstekt gös i vin.

Senaste bok jag läste var... Americanah av Chimamanda Ngozi Adichi.

Min nästa resa vill jag ska gå till... Norge för att delta i en matematikkonferens!

Jag lyssnar helst på... Klassisk musik. Gärna Bach eller Beethoven.