Kina

Årets resa till Kina

24 intensiva timmar i Hong Kong och 5 lika intensiva dygn i Guangzhou, Kina. Det var vad avgångsklassen på Internationella ekonomprogrammet på Tibble, upplevde under FEX-veckan 2018.

Resans syfte är att eleverna ska få utökad kunskap om en av världens största marknader, och bredda förståelsen för kulturen i ett land där några av världens största finansiella aktörer verkar. Genom föreläsningar, företagsbesök, skolbesök och prova-på-dag i en kinesisk familj, får eleverna ett vidgat perspektiv och en fördjupad syn på hur Kina ser ut idag.

Under de intensiva timmarna i HongKong fick eleverna direkt efter landning åka på studiebesök i en av världens största containerhamnar. Senare under dagen fick de träffa representanter från Svenska Handelskammaren i Hong Kong, och hela eftermiddagen och kvällen ägnades åt sightseeing. Följande dag innebar besök på Buddhistiskt tempel och kloster, och kontrasten mellan energikicken HongKong och det obefintliga tempot i klostret kunde knappast varit större.

Dagen därpå reste eleverna med buss till China mainland och Guangzhou, och under fem dagar fick de se Kina ur helt nya vinklar. De besökte bland annat Scanias service-och försäljningsanläggning, och fick åka till den skola där de utbildar framtida personal. Under kommande två olika skolbesöken fick de ta del av lektioner som de inte visste fanns – kurser i kinesiska kulturyttringar såsom kalligrafi och konsten att klippa vackra mönster i papper. Helt normala kurser för en kinesisk 17-åring – men kanske inte för en svensk dito! Vi träffade även våra värdar från kommunen på en middag i en byggnad endast avsedd för boende för hemkommande studenter som pluggat utomlands. Ett sätt för Kina att underlätta hemkomsten för de  kinesiska studenter som vant sig vid den västerländska kulturen och boendeformen. De fick också lära sig konsten att dricka och välja té, se Guangzhou från 443 meters höjd och framförallt – tillbringa en dag med en kinesisk familj. Då, om inte innan, får eleverna en sann insikt i hur Kina och den kinesiska mentaliteten skiljer sig från den svenska. En kunskap vi hoppas de bär med sig i sina framtida karriärer och liv.